Beneficiile unui Puzzle
Inceputurile Ravensburger, beneficiile acestuia si de unde a pornit totul!
Dupa opt ani de la infiintarea companiei de catre Otto Maier, Ravensburger a creat primul puzzle numit „Puzzle Geografic“. Fabricat din lemn, inspiratia pentru puzzle provenind din dorinta de a crea un produs educational care sa-i invete pe copiii mici despre geografie. Conceptul poate fi vazut inca in multe puzzle-uri pentru copii din lemn, in care formele sunt decupate, iar copiii trebuie sa le puna din nou in locurile corespunzatoare. Acest puzzle nu numai ca a ajutat la invatarea geografiei, dar a contribuit si la dezvoltarea coordonarii mana-ochi, a recunoasterii formei si a abilitatilor motrice fine, benficiile find foarte importante.
In continuare vorbim despre 10 beneficii pe care le aduce un puzzle atat pentru copii cat si pentru adulti.
Beneficii Pentru adulti
Memorie imbunatatita
Rezolvarea puzzle-urilor ajuta la consolidarea conexiunilor existente intre celulele creierului nostru. De asemenea, creste generarea de noi relatii. Aceasta, la randul sau, imbunatateste viteza mentala si procesele de gandire. Puzzle-urile sunt deosebit de bune pentru imbunatatirea memoriei pe termen scurt. Memoria noastra pe termen scurt ne ajuta sa ne amintim formele si culorile si sa vizualizam imaginea pentru a ne da seama care piese se vor potrivi intre ele. Acesta este doar unul dintre numeroasele beneficii pentru sanatate care vin cu rezolvarea regulata a puzzle-urilor.
Abilitati mai bune de rezolvare a problemelor
Capacitatea de a rezolva creativ problemele si de a gandi critic este foarte apreciata in forta de munca. Puzzle-urile ne ajuta sa dezvoltam toate aceste abilitati importante si ne ofera diverse beneficii de care nu sutem constienti. Puzzle-urile necesita sa adoptam diferite abordari pentru a incerca sa rezolvam o problema, deoarece exista multe incercari si erori. De asemenea, invatam valoarea formularii teoriilor, testarea ipotezelor si schimbarea perspectivelor noastre atunci cand ceva nu functioneaza conform planului. Toate aceste abilitati pot fi transferate cu usurinta in viata noastra de munca pentru a ne face angajatii mai inovatori si adaptabili.
Rationament vizual-spatial imbunatatit
Cand rezolvam un puzzle, trebuie sa analizam diferite piese si sa ne dam seama unde se incadreaza in imagine. Pentru a face acest lucru ne ajuta in mod special imbunatatirea rationamentului nostru vizual-spatial.
Mai multe oportunitati de educatie
Puzzle-urile incrucisate si alte jocuri de cuvinte ofera oportunitati educationale excelente. Ele ne ajuta sa ne imbunatatim vocabularul, precum si abilitatile de limbaj, cercetare si ortografie. Nu esti niciodata prea batran pentru a invata cuvinte si fraze noi, iar puzzle-urile ofera o modalitate distractiva de a realiza acest lucru.
IQ crescut
Puzzle-urile ofera imbunatatiri ale vocabularului, memoriei si rationamentelor noastre generale. Deci, nu ar trebui sa ne surprinda ca unul dintre celelalte beneficii ale puzzle-urilor este faptul ca ele contribuie la cresterea coeficientului de inteligenta (coeficientul de informatii). Un cercetator de la Universitatea Michigan chiar a descoperit ca adultii si-ar putea imbunatati IQ-ul cu patru puncte dupa ce au petrecut 25 de minute pe zi rezolvand un puzzle.
Intarzie dementa si Alzheimer
Chiar daca nu va pasa sa va cresteti IQ-ul, mentinerea creierului activ cu puzzle-uri poate ajuta la amanarea simptomelor dementei si a bolii Alzheimer. Studiile arata ca mentinerea activa a mintii prin intermediul unor puzzle-uri si a altor activitati de rezolvare a problemelor poate reduce cantitatea de leziuni ale celulelor creierului care apar la pacientii cu Alzheimer. De asemenea, alte beneficii sunt sustinerea cresterii celulelor nervoase noi si consolidarea conexiunile dintre ele. Asadar, cu cat incepi sa faci din puzzle-uri o parte obisnuita a vietii tale, cu atat mai bine. Nu este niciodata prea devreme pentru a incepe sa iti protejezi creierul.
Stare de spirit imbunatatita
Un alt avantaj al puzzle-urilor este ca acestea cresc productia de dopamina din creierul nostru. Dopamina este un neurotransmitator care regleaza starea de spirit si sentimentele de optimism. De asemenea, afecteaza memoria, concentrarea si motivatia. Dopamina este eliberata de fiecare data cand rezolvam cu succes un puzzle - sau chiar obtinem o singura piesa la locul potrivit. Acest lucru ne incurajeaza sa continuam sa lucram la rezolvarea lor si la provocarea noastra.
Nivel de stres mai mic
In acelasi timp in care puzzle-urile ne provoaca, ele ne ajuta, de asemenea, sa ne relaxam. Creierul nostru trece, de asemenea, de la o „Beta” sau o stare de veghe la o stare „Alpha” atunci cand rezolvam puzzle-uri. Starea Alpha este similara cu cea in care ne aflam cand visam.
Productivitate crescuta
Cand suntem mai fericiti si mai putin stresati, ne este mai usor sa ne concentram. Cand concentratia noastra se imbunatateste, productivitatea noastra se ridica in mod natural. Daca va luptati sa ramaneti atenti la serviciu sau la scoala, luati in considerare sa faceti o pauza scurta pentru a rezolva un puzzle si pentru a va reseta creierul. Multe birouri incep sa includa puzzle-uri si alte jocuri in salile de odihna. Aceste puzzle-uri le permit angajatilor sa nu se mai gandeasca la munca timp de cateva minute si sa revina inviorati!
Mai buna colaborare
Daca sunteti in cautarea unui alt motiv pentru a incorpora puzzle-uri in locul de munca, spuneti-va sefului ca s-a dovedit ca au creat o mai buna colaborare intre anagajati. Cercetatorii de la Universitatea Yale au descoperit ca oferirea oamenilor posibilitatea de a lucra impreuna la rezolvarea puzzle-urilor le-a permis imbunatatirea relatiilor si abilitatile lor de a coopera pentru a termina o sarcina.
Beneficii Pentru copii
Concentrare
Atentia copilului dumneavoastra dureaza aproximativ un minut? Nu este singur. Acest lucru este de fapt comun la copiii mici. Expertii in dezvoltarea copilului spun ca va puteti astepta ca micutul sa se concentreze timp de aproximativ 2-5 minute la varsta lui. Asta inseamna ca un copil de 3 ani ar putea sa se poata concentra pe o sarcina timp de 6 pana la 15 minute, in timp ce la un copil de 4 ani poate dura 8-20 de minute.
Constientizare spatiala
Cand se joaca, copilul dumneavoastra incearca sa conduca o masina de jucarie sub un pod. Puteti vedea cu usurinta ca podul este prea scurt. Insa, copilul tau descopera asta cand masina da in pod. In acest exemplu, copilul creeaza constientizare spatiala. Practic implica sa fii constient de tine in spatiu si de modul in care alte obiecte se raporteaza intre ele si tine. Constientizarea spatiala implica, de asemenea, intelegerea modului in care relatiile dintre obiecte se schimba atunci cand unul sau mai multe dintre ele sunt miscate.
Recunoasterea formei
Copiii trebuie sa invete sa faca distinctia intre forme precum cercuri, triunghiuri, dreptunghiuri si patrate. La inceput, ei ar putea crede ca patratele si dreptunghiurile sunt aceleasi. Incet, invata sa identifice proprietatile care fac formele unice.
Cunostinte specifice subiectelor
Ati vazut vreodata un puzzle cu harta? Sau poate un puzzle dinozaur? De multe ori, puzzle-urile acopera multe subiecte diferite, care va pot ajuta copilul sa invete despre lume. De la geografie la habitate, parti ale corpului si multe altele, acest joc educativ poate ajuta copiii sa se familiarizeze cu aproape orice.
Abilitatile motrice fine
Mainile dolofane ale bebelusului se lupta sa inteleaga o jucarie mica, dar o arunca dupa ce o lovesc de cateva ori de podea. Bebelusii sunt cu adevarat destul de stangaci. Acest lucru se datoreaza faptului ca copiii foarte mici inca isi construiesc abilitatile motrice fine. Puzzle-ul antreneaza aceasta abilitate care implica miscari mici prin care folosesc incheietura, degetele si mainile.
Coordonarea maini-ochi
In timp ce prescolarul isi misca mana pentru a scrie, ochii lui urmaresc stiloul care se misca peste pagina, trimitandu-i informatii creierului despre cum sa manipulezi stiloul. Stiloul se zvacneste si micutul tau devine frustrat pentru ca eforturile lui nu au rezultat intr-o scriere perfecta a literei„b”. Incet, prin jocul cu puzzle-uri, isi imbunatateste coordonarea mana-ochi, care este esentiala pentru o buna scriere de mana.
Abilitati de rezolvare a problemelor
Imbunatatirea puzzle-ului reprezinta o problema de baza. Piesele sunt toate amestecate si trebuie organizate si asamblate. Acest lucru creeaza o sansa de a invata abilitati de rezolvare a problemelor. Parintii si educatorii pot ajuta copiii sa completeze puzzle-uri, invatandu-i strategii.
Limbajul
Unii copii sunt casute pline de vorba. Altii sunt mai linistiti. Insa, toti copiii pot beneficia de invatarea de cuvinte noi. Expertii in dezvoltarea limbajului timpuriu al copilariei spun ca trebuie sa se vorbeasca cu copiii, mai ales in primii ani de viata. Astfel cand rezolvati un puzzle impreuna, explicati-i fiecare miscare.
Memorie
Puzzle-urile tin mintea activa. Acest lucru este deosebit de benefic pentru memoria pe termen scurt. Cum functioneaza? O fata ar putea face un puzzle, atunci cand un flash al unei culori de pe o piesa ii aminteste de o culoare pe care a vazut-o deja. Ea localizeaza rapid cealalta piesa si le pune laolalta.
Stima de sine
"Am facut-o!" striga copilul tau, dupa ce a plasat ultima piesa intr-un puzzle. „Vino si vezi”, spune entuziasmat. Este un lucru foarte satisfacator cu privire la rezolvarea unui puzzle. Toate piesele sunt aliniate perfect aratand o imagine frumoasa. Ceea ce era tulburare si mizerie este acum organizat si ingrijit. Toate aceste benificii prezentate in articol sunt foarte importante atat pentru cei mici dar si pentru cei mari.